Aerarea gazonului

Aerarea gazonului se face prin gaurirea efectiva a solului. Gaurile sau gurile de incarcare se realizeaza pentru ca aerul si apa sa poata patrunde in sol. Aceasta definitie este probabil cel mai simplu lucru despre aeratie. Aeratia este o operatie dificil de realizat corect pe suprafete extinse si nu este usor sa decidem cand este necesara si sa alegem echipamentele adecvate.

Aerarea gazonului

Scopul de baza in conducerea aerului prin canalele rezultate prin lucrarea de aerare este de a patrunde prin stratul compact care apare la o adancime de 5-8 cm. Datorita traficului intens solul se compacteaza si atunci aerul din sol dispare. Acest strat compact va afecta in mod negativ gazonul si de aceea trebuie perforat respectiv aerat.

Aerarea consta in introducerea unor tije in suprafata gazonului la o adancime de minim 7,5 cm. In urma efectuarii acestei operatii are loc un schimb al aerului. Oxigenul din aer, element vital pentru cresterea radacini, ia locul dioxidului de carbon din sol. Este mai mult decat un schimb de aer, apa poate acum ajunge adanc la radacina si asta este important atat vara cat si iarna.

Aerarea Manuala

 

Aerarea se efectueaza toamna devreme odata pe an daca se foloseste furca de gradina si nu mai mult de odata la trei ani daca folosesti un aerator cu perforare adanca. Daca nu aveti un cilindru de tavalugire instalat pe masina de tuns iarba atunci trebuie sa efectuati operatia manual. Alegeti o zi cand gazonul este uscat si solul umed.

Aerarea se poate face si cu aerator mecanic.

Aerarea Gazonului