Buruienile gazonului

Buruienile gazonului sunt cele care va pot afecta atat vizual cat si fizic peluza perfecta pe care o doriti.

Cirsium arvense

Conditii favorabile de aparitie: soluri cultivate recent cu gazon
Perioada de inflorire: Iunie- Septembrie
Control: Cositul frecvent in general conduce la eradicarea acestei buruieni odata ce gazonul s-a instalat. Daca totusi persista utilizati un ierbicid care sa contina dicamba sau mecoprop. Repetati tratamentul dupa 6 saptamani.

Buruienile gazonului

Troscotul (Polygonum aviculare)

Conditii favorabile de aparitie: Locuri de joaca si carari
Perioada de inflorire: Iulie – octombrie
Control: Troscova este o planta anuala asadar indepartarea manuala a ei este o metoda eficienta doar pentru plantele izolate. Acolo unde exista infestare pe zone extinse se recomanda utilizarea unui ierbicid selectiv. Alegerea corecta a ierbicidului este esentiala, iar o singura aplicare este suficienta.

Silverweed (Potentilla anserina)

Conditii favorabile de aparitie: terenuri cu drenaj slab
Perioada de inflorire: Mai – August
Control: Greblarea regulata urmata de o cosire joasa va slabi serios aceasta buruiana. Poate fi exterminate cu ajutorul unui ierbicid selectiv dar este recomandat sa se efectueze mai multe tratamente.

Iarba albastra (Poa annua)

Este o iarba fina, cu tulpina verde, lastarii floriferi crescand deasupra gazonului care capata o tenta albicioasa. Poa anua germineaza primavara devreme sau toamna tarziu, dar moare vara lasand zone uscate in gazon.
Semintele acestei burieni continua sa se formeze chiar si sub o cosire joasa. Planta se regaseste in zonele umede, racoroase, umbroase, udate frecvent si cu solul compactat.
Controlul:
Se recomanda:
-utilizarea erbicidelor primavara devreme sau la sfarsitul verii si repetarea tratamentul de 2-3 ori pe parcursul lunilor august pana in octombrie.
-de asemenea ridicarea inaltimii de cosire si indepartarea resturile vegetale, aerarea si reducerea compactarii solului.

Mohorul (Setaria viridis)

De obicei denumita popular mohor, aceasta buruiana este sub forma de buchet si de obicei are o nuanta roscata crescand 30- 50 cm in inaltime. Semintele sunt dense si se prezinta sub forma de spic si germineaza de la jumatatea primaverii pana la inceputul verii. Semintele germineaza cand temperatura solului atinge 65 gr F si cresc viguros pe perioada verii, iar buruiana dispare odata cu primul ger. Cresterea este mai viguroasa daca se coseste la inaltime joasa si daca gazonul este rar, udat frecvent si fertilizat pe perioada verii
Controlul: aplicati un tratament cu ierbicide la inceputul primaverii.

Pirul tarator (Agropiron repens)

Aceasta buruiana are o culoare verzuie pana la albastru-verde, iar lastarii sunt asprii pe una din suprafete. Daca nu efectuam cosirea poate creste pana la 70 cm inaltime. Radacinile pot creste pana la 150 cm adancime intr-un sezon. Florile acestei buruieni seamana cu Lolium, iar planta se inmulteste prin intermediul unor rizomi albi.
Creste repede primavara si toamna si este viguroasa si se dezvolta viguros intr-un gazon rar si subnutrit. Cu toate ca pirul este aproape neobsevat primavara el se remarca si isi schimba culoarea pe parcursul verii.
Controlul: Stropire locala cu ierbicide nonselective. Este recomandat sa se coseasca la inaltime joasa si mentinerea unui gazon des.