Scarificarea gazonului
Scarificarea gazonului
Scarificarea gazonului este foarte importanta primavara si toamna dupa aerare.
Scarificarea gazonului
Scarificarea gazonului este operatiunea de indepartare a firelor uscate din gazon. Indepartarea resturilor de iarba, a resturilor vegetale, muschi si a firelor de iarba rupte dar care inca nu s-au uscat. Scarificarea gazonului improspateaza peluza prin curatare iar astfel firele de iarba proaspata au mai mult loc sa se dezvolte. Dezvoltarea firelor de iarba este ajutata si de aerul care acum circula mult mai bine la nivelul solului dar si de apa care ajunge direct pe sol.


Se recomanda trecerea de cel putin doua ori cu scarificatorul pentru a indeparta in totatlitate materialul vegetal uscat. Primavara incercati sa faceti acesta operatiuni inainte de intrarea in vegetatie a gazonului (cand incepe sa creasca), pentru a evita distrugerea firelor tinere, ce sunt mai firave. Aceasta operatiune trebuie facuta si toamna si primavara, de preferat cand pamantul este mai uscat. Chiar daca imediat dupa scarificare veti avea un gazon ciufulit, el isi va reveni in cateva zile.
Aceasta procedura este de preferat sa se faca cu scarificatoare electrice sau cu benzina. Chiar daca au cos trebuie curatat cu atentie tot materialul vegetal. Scarificare manuala, cu grebla, implica foarte mult efort fizic iar rezultatele sunt minime.

Aici aveti cateva masini de scarificare.
Scarificarea cu scarificator Aerator Gazon Electric HECHT 1999
La baza firelor de iarba, orice gazon are un material fibros si descompus, format din resturi de iarba taiata, frunze moarte, rizomi, etc. In cantitate mica, acest material este benefic, dar in cantitate mare nu deoarece sufoca firul de gazon impiedicandu-l sa se dezvolte corect. .
Prin scarificare se elimina din gazon aceste uscaturi sau resturi vegetale, ceea ce va imbunatati patrunderea aerului, a apei si a dezvoltarii microorganismelor necesare solului unui gazon.
Pentru rezultate bune, este de preferat sa treceti de 2 ori cu scarificatorul pentru a scoate cat mai mult din materialul fibros mort.
Primavara incercati sa faceti acesta operatiuni inainte de intrarea in vegetatie a gazonului (cand incepe sa creasca), pentru a evita distrugerea firelor tinere, ce sunt mai firave.
Scarificarea trebuie facuta si toamna si primavara, de preferat cand pamantul este mai uscat. Chiar daca imediat dupa scarificare veti avea un gazon „ravasit, el isi va reveni in cateva zile.
No comments